Näin löytyy hyvä ilmankostutin makuuhuoneeseen

Kuiva huoneilma voi ärsyttää ihoa, limakalvoja ja hengitysteitä. Miten löytää hyvä ilmankostutin makuuhuoneeseen estämään juuri näitä ongelmia?

Vietämme joka päivä kolmannesosan päivästämme makuuhuoneessa. On tärkeä, että makuuhuoneen ilmanlaatu on hyvä, sillä huono ilmanlaatu voi aiheuttaa useita ikäviä ongelmia aina iho-ongelmista hengitysteiden vaivoihin. Hyvään ilmanlaatuun voi vaikuttaa esimerkiksi ilmankostuttimen avulla. Mutta mikä on hyvä ilmankostutin makuuhuoneeseen?

Miksi valita ilmankostutin?

Asuntojen sisäilma on helposti liian kuivaa, sillä eristys ja huoneiden lämmittäminen kuivattavat sitä automaattisesti. Tämä voi johtaa erilaisiin ongelmiin, kuten:

 • Ihon kuivumiseen ja kutinaan
 • Limakalvojen kuivumiseen ja ärsyyntymiseen
 • Hengitysongelmiin

Voit siis kärsiä kuivista silmistä ja vaikkapa astman oireet voivat pahentua huonossa ja kuivassa huoneilmassa. Jopa huonekalut voivat kärsiä kuivasta ilmasta! Iho ja limakalvot tarvitsevat kosteutta ja yleensä huoneiden kosteuden tulisi olla noin 30-40% välillä. Tämä voi olla kuitenkin harvinaista suomalaisissa kodeissa, varsinkin talvella kun huoneita lämmitetään melkein jatkuvasti.

Ilmankostutin auttaa kuivuuteen, sillä laite nostaa huoneen ilmankosteutta turvallisesti vesihöyryn avulla. Jos asuntosi huoneilma on kuivaa, on ilmankosteuttaja hankkiminen hyväksi. Koska vietämme runsaasti aikaa makuuhuoneessa on ilmankostutin hyvä sijoittaa juuri tähän huoneeseen. Makuuhuoneen lisäksi on tärkeä löytää hyvä ilmankostutin lastenhuoneeseen, sillä lapset viettävät siellä usein enemmän aikaa kuin esimerkiksi aikuiset makuuhuoneessa.

Tutustu ilmankostuttimiin näissä verkkokaupoissa
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
HobbyHall
 • HobbyHall
  Laaja valikoima kauneus- & hyvinvointituotteita. Valikoimassa myös ilmankostuttimia.
  Katso kaupan valikoima! SUOSITELTU!
Philips
 • Philips
  Laadukkaimmat tuotteet hyvään huoneilmaan.
  Katso kaupan valikoima!
CDON.com
 • CDON.com
  Pohjoismaiden suurin tavaratalo netissä! Katso ilmankostuttimet.
  Katso kaupan valikoima!
Hehku
 • Hehku
  Laaja ja monipuolinen valikoima kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyviä tuotteita ja palveluita.
  Katso kaupan valikoima!

Mikä on hyvä ilmankostutin makuuhuoneeseen?

Kuinka sitten löytää hyvä ilmankostutin makuuhuoneeseen? Ilmankostuttimia on olemassa monenlaisia. Yleensä ne jaetaan kolmeen ryhmään:

 • Höyrystävä ilmankostutin, joka kuumentaa veden ja vapauttaa siitä muodostuneen höyryn huoneilmaan.
 • Kylmähöyrystävä ilmankostutin taas suodattaa vettä huoneeseen.
 • Pisaroiva ilmankostutin, joka kosteuttaa pisaroimalla veden esimerkiksi ultraäänen avulla.
BookBeat

Hyvä ilmankostutin makuuhuoneeseen voi olla mikä tahansa malli näistä kolmesta. Ne toimivat hyvin samalla tavalla ja lähinnä valinta riippuu sinun toiveistasi esimerkiksi hinnan tai tyylin suhteen.

Lämmittävät ilmankostuttimet voivat olla hygieenisempiä, sillä mikrobit kuolevat yleensä kuumassa vedessä. Parhaat kylmähöyrystävät ilmankostuttimet sisältävät kuitenkin yleensä antibakteerisia komponentteja, joten ne ovat ihan yhtä hygieenisiä kunhan hankit ilmankostuttajan laadukkaalta firmalta.

Sinun tulee kuitenkin kiinnittää huomiota huoneen kokoon, sillä liian pieni ilmankostutin ei kosteuta isoa huonetta ja taas huoneen kokoon nähden liian suuri ilmankosteuttaja voi kosteuttaa aivan liikaa. Makuuhuoneeseen soveltuu usein pieni, kannettava ilmankostutin. Ne ovat halvempia kuin isommat, paikalleen asennetut ilmankosteuttajat. Ne vaativat kuitenkin enemmän täyttökertoja, joskin niiden säiliöt kestävät pitkään eikä sinun tarvitse olla sitä jatkuvasti täyttämässä.

Voit halutessasi valita ilmankostuttimeen erilaisia lisäominaisuuksia. Näistä varsinkin ajastin voi olla hyvä lisä. Ajastettu on hyvä ilmankostutin astmaatikolle, sillä sen voi ohjelmoida menemään päälle hieman ennen kuin saavut kotiin, joten makuuhuoneen ja kodin ilma on ihanteellinen heti kun saavut vaikkapa töistä. Ajastin ei kuitenkaan ole välttämätön, joten mieti sen tarpeellisuutta.

Muista oikeaoppinen käyttö

Kun sinun tarpeisiisi sopiva ilmankostutin makuuhuoneeseen on löytynyt, kannattaa siitä pitää hyvää huolta. Paraskaan ilmankostutin ei tuo haluttuja hyötyjä, mikäli et hoida laitetta säännöllisesti ja käytä sitä oikein.

Rahalaitos

Jokainen ilmankostutin on tietenkin erilainen ja on tärkeä lukea valitsemasi ilmankostuttimen käyttöohjeet huolella. Tärkeimmät hoitoon liittyvät jutut ovat:

 • Poista vesi laitteesta silloin kun se ei ole käytössä.
 • Puhdista ilmankostutin säännöllisesti, mutta älä käytä pesuaineita sen pesuun – pelkkä vesi riittää.
 • Älä anna huoneen ilmankosteuden nousta yli 45%.

Näitä ja ilmankostuttimen mukana tulleita ohjeita noudattamalla voit nauttia paremmasta ilmanlaadusta. Hankkimalla hyvä ilmankostutin makuuhuoneeseen voit ja nukut paremmin!

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab