Kuinka parantaa vatsakipu ruokailun jälkeen?

Ruokailuhetki on useimmille meistä nautinto. Mutta joskus vatsa voi alkaa temppuilla syömisen jälkeen ja tehdä tästä nautinnollisesta hetkestä kivuliaan ja epämiellyttävän. Mistä vatsakipu ruokailun jälkeen sitten kertoo? Tässä syyt ja vinkit kivunhoitoon.

Vatsakivut ovat yleinen vaiva ja suurin osa on kokenut jonkin asteista kipuilua jossain vaiheessa elämää. Monesti kipuilu on harmitonta, eikä turvotuksesta tai pienestä kivusta kannata huolestua liikaa. Kehoa kannattaa kuitenkin aina tarkkailla ja sen oireita kuunnella huolellisesti.

Vihreä Kahvi

Mistä vatsakivut ruokailun jälkeen johtuvat?

Vatsan reagointi ruokailun jälkeen on täysin normaalia. Vatsasi nimittäin joutuu töihin sinun syödessäsi. Ruuansulatus menee päälle ja suolistosi alkaa liikehtimään, erottaakseen esimerkiksi vitamiinit ja hivenaineet kehon polttoaineeksi.

Kun syöt kehosi alkaa erittämään muun muassa hormoneja, jotka edes auttavat näitä toimintoja. Tämänkaltainen normaali toiminta voi kuitenkin aiheuttaa turvotusta ja kipuilua. Näin voi käydä etenkin, jos olet herkkävatsainen ja syöt hyvin rasvaisen tai tulisen aterian.

Vatsakipu ruokailun jälkeen voi kuitenkin olla merkki myös vatsan tai suoliston toiminnallisista häiriöistä.

Näihin lukeutuvat esimerkiksi:

 • Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)
 • Tulehdukselliset suolistosairaudet kuten Crohnin tauti
 • Närästys
 • Mahatulehdus tai vatsahaava
 • Ruoka-aineallergiat kuten laktoosi-intoleranssi tai keliakia

Mikäli vatsakipuihin liittyy seuraavia oireita, kannattaa sinun kuitenkin hakeutua lääkäriin:

 • Äkillinen ja polttava vatsakipu
 • Vatsakivun luonteen muuttuminen
 • Verta ulosteessa tai uloste on mustaa
 • Yllättävä kova ripuli tai ummetus
 • Kuume oireiden lisäksi
 • Äkillinen ja tahaton laihtuminen

Yllä olevat oireet voivat olla merkki jostain vakavammasta ja oireet kannattaa aina tarkistuttaa lääkärin kanssa.

Vatsakipu ruokailun jälkeen – mikä avuksi?

Vatsakivun hoito kotikonstein onnistuu kuitenkin usein helposta ruokavaliota tarkkailemalla ja muuttamalla. Ruokapäiväkirjan pitäminen on hyvä ajatus, sillä se auttaa huomioimaan ovatko jotkin tietyt ruuat kipujen taustalla.

Kannattaa myös kokeilla fodmap-ruokavaliota. Moni on saanut siitä apua vastakipuihin ja suolen toiminnan häiriöihin. Muista kuitenkin, että eri ruokavalioiden ja ruoka-aineiden vaikutusta täytyy testata pitkäjänteisesti. Yksi kerta ei vielä riitä kertomaan, onko jonkin ruoka-aineen tai ruokavalion noudattamisesta hyötyä vai haittaa.

Apua voi myös saada lisäravinteista ja esimerkiksi probiooteista. Probioottien käyttö ruuan kanssa voi vähentää vatsan toiminnallisia oireita, eikä niiden kokeilemisesta juurikaan ole haittaa. Myös närästykseen löytyy paljon lääkkeitä ilman reseptiä.

HydroSilk

Vatsavaivoja voi myös hoitaa liikunnan avulla. Esimerkiksi ummetusta voi vähentää liikkumalla. Vatsakipu ruokailun jälkeen ei kuitenkaan aina parane hölkällä, joten kehoa kannattaa kuunnella, mikäli lisäät liikuntaa päivääsi.

Kannattaa myös miettiä voiko kipujen taustalla olla stressiä. Kiire ja masentuneisuus voivat aiheuttaa vatsakipuja – mikäli mieli voi hyvin, voi kehokin paremmin.

Älä jää yksin kipujen kanssa

Vatsakipu ruokailun jälkeen voi olla kiusallinen vaiva, eikä kivuista kannata kärsiä. Kipua voi kuitenkin hoitaa kotikonstein ruokavaliota tarkkailemalla sekä siihen tehdyillä pienillä muutoksilla.

Mikäli kivut jatkuvat tai niihin sisältyy muita oireita, kannattaa vierailla lääkärissä. Tutkimusten avulla voidaan pois sulkea erilaiset taudit ja ruokavalio voidaan suunnitella vatsallesi sopivammaksi.

Jaa tämä artikkeli:

Parhaat tuotteet ja paikat mistä ostaa testosteronia

Parhaat tuotteet ja paikat mistä ostaa testosteronia

Testosteroni mielletään usein machoilu -hormoniksi. Mutta miesten ja myös naisten on tärkeä säilyttää testosteronitasapaino, sillä se on tärkeää kehon hyvinvoinnille.
Kaljuuntuminen ohimoilta: Tunnista ja hoida ongelma nopeasti

Kaljuuntuminen ohimoilta: Tunnista ja hoida ongelma nopeasti

Kaljuuntuminen ohimoilta voi tuntua ikävältä yllätykseltä peiliin katsottaessa. Kun ohimoiden hiukset alkavat ohentua tai hälvetä, voi moni mieltää sen olevan
Dieetti-ruokavalio naiselle kuka haluaa onnistua!

Dieetti-ruokavalio naiselle kuka haluaa onnistua!

Jos painonpudotus on haaveissasi, täytyy sinun kiinnittää katseesi ruokalautasellesi. Totuus nimittäin on, että noin 70% laihduttamisesta on kiinni ruokavaliostasi. Hankalat

Vastaa