Mitkä ovat kahvin haittavaikutukset?

Me suomalaiset olemme kahvinjuojakansaa. Juomme noin 9,9 kiloa kahvia henkilöä kohti joka vuonna. Mutta onko kahvi hyväksi? Mitkä ovatkaan kahvin haittavaikutukset?

Kahvi saapui Suomeen 1600-luvulla ja tämä rikkaitten tilanomistajien juoma muuttui pian koko kansan suosikiksi. Kukapa meistä ei olisi aloittanut aamuaan haaveilemalla oikein hyvästä kupista kahv ia? Ja kuten minkä tahansa ruoka-aineen kanssa, kahvin terveysvaikutuksia on tutkittu – vaikkakin hieman ristiriitaisin tuloksin.

Kahvin haittavaikutukset

Kahvin vaikutus terveyteen on laajasti tutkittu asia, sillä kahvi on maailmanlaajuisestikin yksi suosituimmista juomista. Kahvin haittavaikutukset voidaan jakaa seuraaviin väittämiin:

Suuri määrä kahvia voi tappaa ja kahvi voi olla myrkyllinen

Jos onnistuisit juomaan 80-100 kuppia kahvia lyhyessä ajassa, tulisit todennäköisesti kuolemaan. Tässä 23 litrassa on nimittäin tappava annos kofeiinia. Toisaalta, näin suurta määrää on liki mahdoton juoda niin nopeasti ilman oksennusreaktiota.

Kahvi voi aiheuttaa myrkytysoireita niissä harvoissa tapauksissa, joissa kahvi on huonolaatuista. Tällaisia kahvipapuja löytyy kemikaalien avulla viljellyistä kahveista tai liian myöhään kerättyjen papujen joukosta. Pilaantuneen kahvin juonti voi aiheuttaa päänsärkyä ja pahoinvointia.

Kahvi voi pitää sinut valveilla ja levottomana

Kahvissa oleva kofeiini on piristävä aine ja suuret määrät kofeiinia voi pitää sinut valveilla. Jatkuva käyttö voi johtaa unettomuuteen ja levottomaan oloon.

Kolesteroli voi kohota kahvin juonnin seurauksena

Kahvin vaikutusta kolesteroliin on myös tutkittu ja kahvipavuista on löydetty kaksi kolesterolia kohottavaa ainesosaa. Kohottava vaikutus ilmenee pääasiassa kahvissa joka on valmistettu seuraavin tavoin:

 • Espresso
 • Turkkilainen kahvi
 • Pressopannu
 • Pannukahvi

Kahvin juominen raskaana voi olla haitallista sikiölle

Tutkimukset kahvin vaikutuksesta sikiön kehittymiseen kohdussa ovat hyvinkin kaksijakoiset. Kahvinkulutusta suositellaan kuitenkin pienennettävän mikäli olet raskaana, sillä kofeiini voi vaikuttaa sikiöön.

Kahvi voi johtaa ihon ryppyisyyteen

Kahvin on huomattu vähentävän ihan kollageenintuotantoa. Tämän johdosta iho voi vaikuttaa ryppyisemmältä ja elottomammalta heillä, jotka juovat paljon kahvia. Kahvin haitat iholle eivät kuitenkaan ole aina vain negatiivisia, vaan sen on myös todettu virkistävän verisuonia.

Vihreä Kahvi

Kofeiinin vaikutus kahvin epäterveellisyydessä

Kahvi sisältää yli tuhat eri ainesosaa, joten on selvää, että osa näistä voi olla haitallisempia kuin toiset. Hyvin usein syyttävä sormi on kääntynyt kohti kofeiinia, jota kahvissa on runsaasti.

Kofeiinin haittavaikutukset liittyvät juuri unettomuuteen ja levottomuuteen. Tämä piristävä ainesosa ei välttämättä sovi toisille yhtään. Mutta tutkijat ovat eri mieltä onko juuri kofeiini se kahvin ongelmallisin osa. Joidenkin tutkimusten mukaan kofeiinin haittavaikutukset eivät juuri eroa kofeiinittomien kahvien haittavaikutuksista.

Kahvin vaikutus terveyteen – ne hyvät uutiset

Tarkoittaako tämä siis sitä, että kahvin haittavaikutukset ovat suuremmat kuin mahdollisimmat hyödyt? Kahvin vaikutus terveyteen ei ole vain negatiivista, sillä tutkimukset ovat liittäneet monia positiivia vaikutuksia kahvinjuontiin.

Tässä kahvin suurimmat hyödyt:

 • Kahvi helpottaa painonpudotusta.
 • Kahvi parantaa fyysistä suorituskykyä.
 • Kahvi laskee kuolemanriskiä.
 • Kahvi laskee syöpäriskiä.
 • Kahvi pienentää sydänkohtauksen riskiä.
 • Kasvi suojaa tyypin 2 diabetekselta sekä Parkinsonin taudilta.
 • Kahvi suojelee aivoja ja kohentaa mielialaa.

Kahvin epäterveellisyys ei siis ole kiveen kirjoitettu ja voit nauttia monista hyvistä asioista, mikäli nautit päivittäin kahvia.

Kuppi kahvia kohtuudella kuuluu arkeen

On vaikea sanoa suoraan kannattaako kahvin juonti vai ei. Tutkimukset kuitenkin osoittavat että kahvin haittavaikutukset ovat pienemmät kuin sen hyödyt. Nämä ongelmat johtuvat usein myös siitä, että kahvi on joko pilaantunut tai sitä juo aivan liikaa. Siispä kuppi kahvia päivässä ei venettä varaan kaada!

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab