Onko vihreässä teessä kofeiinia ja kuinka paljon?

Täällä kahvinjuojien maassa moni tarttuu teemukiin halutessaan vähentää kofeiinin käyttöä. Vihreän teen hyvistä vaikutuksista puhutaan paljon ja siksi se onkin monen teenjuojan suosikki. Mutta onko vihreässä teessä kofeiinia?

Yleisesti ottaen teet sisältävät hieman vähemmän kofeiinia kuin kahvi, eikä teestä useinkaan saa samanlaista kofeiinipiikkiä kuin kahvia juodessa. Teen kofeiinipitoisuus riippuu kuitenkin paljolti teetyypistä ja siitä missä tee on kasvanut.

Onko vihreässä teessä kofeiinia?

Miten sitten on vihreän teen laita? Onko vihreässä teessä kofeiinia ja jos on kuinka paljon?

Vihreä tee sisältää teelaaduista keskimääräisesti enemmän kofeiinia. Esimerkiksi musta tee, jota yleensä luullaan kofeiinirikkaaksi teeksi, sisältää paljon vähemmän kofeiinia.

Suositut vihreät teet
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
Cho-Yung
 • Cho-Yung
  Cho-Yung on luonnollisista ainesosista valmistettu vihreä tee sekoitus, joka auttaa painonhallinnassa ja tukee hyvinvointia.
  Katso tuotteen tiedot!
Star Nutrition Green Tea
 • Green Tea
  Star Nutritionin Green Tea on painonpudotustuote, joka on valmistettu vihreäteeuutteesta.
  Katso tuotteen tiedot!
Yogi Tee
 • Yogi Green Balance
  Yogi Green Balance on sekoitus vihreää teetä, eri kiinalaisia yrttejä sekä kombuchaa.
  Katso tuotteen tiedot!
Teekauppa
 • Teekauppa
  Teekauppa tuo maailman teet ulottuvillesi. Tutustu ja tilaa houkuttelevimmat teelaadut. Laaja valikoima vihreää teetä.
  Katso kaupan valikoima!

Vihreän teen kofeiinipituisuus johtuu sen lehtilaadusta. Vihreä tee valmistetaan nimittäin nuorista teelehdistä ja silmuista. Valmistus tapahtuu ennen kuin lehti kerkiää aueta ja tämä tarkoittaa suurempaa kofeiinipitoisuutta. Teepensaan lehdet nimittäin tuottavat kofeiinia alussa suojellakseen lehtiä hyönteisiltä. Vanhetessaan lehden kofeiinipitoisuus laskee.

Miedompi vaikutus johtuu muista teelehden ainesosista

Koska vihreää teetä juodessa ei koe samanlaista piristystä kuin kahvia juodessa, kysyy moni itseltään, onko vihreässä teessä kofeiinia lainkaan. Vaikka vihreä tee sisältääkin kofeiinia, ei se piristä samalla tavalla kuin monet muut kofeiinipitoiset juomat. Tämä johtuu teelehden muista rauhoittavista ainesosista.

Vihreä tee sisältää nimittäin l-teaniinia, joka rauhoittaa ja miedontaa kofeiinin vaikutusta. Yhdessä kofeiinin kanssa, l-teaniini luo kehoon valppaan, mutta rauhallisen mielentilan.

Tämän lisäksi kofeiini imeytyy kehoon eri tavoin, johtuen teen valmistusmuodosta. Teelehdet usein laitetaan hautumaan kokonaisena, jolloin kofeiini ei imeydy niin suuressa määrin tai niin nopeasti. Piristävä, mutta lempeä nautinto voi siis saada kenet tahansa epäilemään onko vihreässä teessä kofeiinia.

Onko olemassa kofeiiniton vihreä tee?

Onko vihreässä teessä kofeiinia sitten aina laadusta ja teestä huolimatta? Markkinoilla on joitakin teefirmoja, joiden vihreästä teestä on poistettu hieman kofeiinia – vihreä tee ilman kofeiinia on siis periaatteessa mahdollista lisätä ostoskärryyn.

Kofeiinipitoisuuteen voi vaikuttaa hieman teen lukuisilla hauduttamiskerroilla. Teetä tulisi tutkimusten mukaan hauduttaa vähintään viisi minuuttia hyvinkin korkealla lämmöllä, jotta kofeiinia irtoaisi pois lehdistä.

Mikäli kuitenkin etsit kofeiinitonta vihreätä teetä, kannattaa kokeilla muita teelaatuja. Kofeiinia välttelevän kannattaa nauttia:

 • Oolong-teetä, jossa on kaikista teelaaduista vähiten kofeiinia.
 • Rooibosta ja muita yrttihaudukkeita, sillä niitä ei valmisteta teepensaasta vaan kofeiinittomista yrteistä.

Jos haluaa täysin kofeiinittoman teehetken, ovat yllä olevat tee usein vihreätä teetä parempi vaihtoehto.

Vihreä Kahvi

Vihreän teen terveyttä edistävät ainesosat

Vihreä tee on miedommasta kofeiinipitoisuudestaan johtuen hyvä valinta kun haluat pientä piristystä. Mutta vihreällä teellä on myös paljon muita hyviä ominaisuuksia. Vihreä tee sisältää:

 • Antioksidantteja, jotka vahvistavat elimistön immuniteettia.
 • Flavonoideja, jotka ylläpitävät terveyttä.
 • Katekiinia, joka parantaa muun muassa insuliiniherkkyyttä, estää syöpää, ja suojaa UV-säteiltä.
 • C-, B1-, B2-, ja E-vitamiineja.

Koska tuotetta suositellaan usein laihduttajille, haluaa moni tietää onko vihreässä teessä kaloreita? Vihreä teen sisältämät flavenoidit ja katekiini estää rasvan kertymistä ja nopeuttaa sen palamista. Tämän johdosta teellä on laihduttava vaikutus ja sen kalorilukema on hyvin alhainen.

Jos siis mietit onko vihreässä teessä kofeiinia ja haluat vähentää kofeiinin käyttöä, on vihreä tee hyvä valinta. Sen kofeiinipitoisuus ei ole vain miedompi, vaan tee on myös terveellinen vaihtoehto juomaksi.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab