Onko vihreässä teessä kofeiinia ja kuinka paljon?

Täällä kahvinjuojien maassa moni tarttuu teemukiin halutessaan vähentää kofeiinin käyttöä. Vihreän teen hyvistä vaikutuksista puhutaan paljon ja siksi se onkin monen teenjuojan suosikki. Mutta onko vihreässä teessä kofeiinia?

Yleisesti ottaen teet sisältävät hieman vähemmän kofeiinia kuin kahvi, eikä teestä useinkaan saa samanlaista kofeiinipiikkiä kuin kahvia juodessa. Teen kofeiinipitoisuus riippuu kuitenkin paljolti teetyypistä ja siitä missä tee on kasvanut.

SinetrolPlus

Onko vihreässä teessä kofeiinia?

Miten sitten on vihreän teen laita? Onko vihreässä teessä kofeiinia ja jos on kuinka paljon?

Vihreä tee sisältää teelaaduista keskimääräisesti enemmän kofeiinia. Esimerkiksi musta tee, jota yleensä luullaan kofeiinirikkaaksi teeksi, sisältää paljon vähemmän kofeiinia.

Vihreän teen kofeiinipituisuus johtuu sen lehtilaadusta. Vihreä tee valmistetaan nimittäin nuorista teelehdistä ja silmuista. Valmistus tapahtuu ennen kuin lehti kerkiää aueta ja tämä tarkoittaa suurempaa kofeiinipitoisuutta. Teepensaan lehdet nimittäin tuottavat kofeiinia alussa suojellakseen lehtiä hyönteisiltä. Vanhetessaan lehden kofeiinipitoisuus laskee.

Miedompi vaikutus johtuu muista teelehden ainesosista

Koska vihreää teetä juodessa ei koe samanlaista piristystä kuin kahvia juodessa, kysyy moni itseltään, onko vihreässä teessä kofeiinia lainkaan. Vaikka vihreä tee sisältääkin kofeiinia, ei se piristä samalla tavalla kuin monet muut kofeiinipitoiset juomat. Tämä johtuu teelehden muista rauhoittavista ainesosista.

Vihreä tee sisältää nimittäin l-teaniinia, joka rauhoittaa ja miedontaa kofeiinin vaikutusta. Yhdessä kofeiinin kanssa, l-teaniini luo kehoon valppaan, mutta rauhallisen mielentilan.

Tämän lisäksi kofeiini imeytyy kehoon eri tavoin, johtuen teen valmistusmuodosta. Teelehdet usein laitetaan hautumaan kokonaisena, jolloin kofeiini ei imeydy niin suuressa määrin tai niin nopeasti. Piristävä, mutta lempeä nautinto voi siis saada kenet tahansa epäilemään onko vihreässä teessä kofeiinia.

Onko olemassa kofeiiniton vihreä tee?

Onko vihreässä teessä kofeiinia sitten aina laadusta ja teestä huolimatta? Markkinoilla on joitakin teefirmoja, joiden vihreästä teestä on poistettu hieman kofeiinia – vihreä tee ilman kofeiinia on siis periaatteessa mahdollista lisätä ostoskärryyn.

Kofeiinipitoisuuteen voi vaikuttaa hieman teen lukuisilla hauduttamiskerroilla. Teetä tulisi tutkimusten mukaan hauduttaa vähintään viisi minuuttia hyvinkin korkealla lämmöllä, jotta kofeiinia irtoaisi pois lehdistä.

Mikäli kuitenkin etsit kofeiinitonta vihreätä teetä, kannattaa kokeilla muita teelaatuja. Kofeiinia välttelevän kannattaa nauttia:

  • Oolong-teetä, jossa on kaikista teelaaduista vähiten kofeiinia.
  • Rooibosta ja muita yrttihaudukkeita, sillä niitä ei valmisteta teepensaasta vaan kofeiinittomista yrteistä.

Jos haluaa täysin kofeiinittoman teehetken, ovat yllä olevat tee usein vihreätä teetä parempi vaihtoehto.

Vihreä Kahvi

Vihreän teen terveyttä edistävät ainesosat

Vihreä tee on miedommasta kofeiinipitoisuudestaan johtuen hyvä valinta kun haluat pientä piristystä. Mutta vihreällä teellä on myös paljon muita hyviä ominaisuuksia. Vihreä tee sisältää:

  • Antioksidantteja, jotka vahvistavat elimistön immuniteettia.
  • Flavonoideja, jotka ylläpitävät terveyttä.
  • Katekiinia, joka parantaa muun muassa insuliiniherkkyyttä, estää syöpää, ja suojaa UV-säteiltä.
  • C-, B1-, B2-, ja E-vitamiineja.

Koska tuotetta suositellaan usein laihduttajille, haluaa moni tietää onko vihreässä teessä kaloreita? Vihreä teen sisältämät flavenoidit ja katekiini estää rasvan kertymistä ja nopeuttaa sen palamista. Tämän johdosta teellä on laihduttava vaikutus ja sen kalorilukema on hyvin alhainen.

Jos siis mietit onko vihreässä teessä kofeiinia ja haluat vähentää kofeiinin käyttöä, on vihreä tee hyvä valinta. Sen kofeiinipitoisuus ei ole vain miedompi, vaan tee on myös terveellinen vaihtoehto juomaksi.

Jaa tämä artikkeli:

Tutkimukset puoltavat: Sinkki flunssan hoidossa toimii todella!

Tutkimukset puoltavat: Sinkki flunssan hoidossa toimii todella!

Flunssa ei ole kiva juttu ja flunssakauden lähestyessä kannattaa ryhtyä miettimään keinoja flunssan ehkäisyyn ja sen hoitoon. Yksi helpoin ja
Yleisimpiä syitä mistä johtuu hiustenlähtö

Yleisimpiä syitä mistä johtuu hiustenlähtö

Jos harjaan jää paljon hiuksia tai hiukset näyttävät ohenevan, on tärkeä tarkkailla tilannetta. Mistä johtuu hiustenlähtö ja voiko hupenevia hiuksia
Lääke ahdistukseen ja unettomuuteen löytyy usein luonnon omista antimista

Lääke ahdistukseen ja unettomuuteen löytyy usein luonnon omista antimista

Joskus lääke ahdistukseen ja unettomuuteen voi tuntua ainoalta vaihtoehdolta hoitaa näitä ikäviä oireita. Mutta näitä elämää rajoittavia oireita ei tarvitse

Vastaa