Onnistuuko peräpukamien hoito kotikonstein?

Peräpukamat ovat kiusallinen, mutta vaaraton vaiva. Peräpukamien hoito kotikonstein on usein helppoa.

Kun peräaukon laskimot laajentuvat, seurauksena ovat peräpukamat. Tämä yleinen vaiva paranee yleensä itsestään, mutta peräpukamat kuitenkin uusiutuvat herkästi ja siksi peräpukamien hoito kotikonstein on suositeltavaa. Tässä vinkit ja vihjeet, joiden avulla peräpukamien hoito kotona onnistuu helposti.

Peräpukamien syynä usein elintavat

Peräpukamat ovat siis normaali vaiva, jota voi esiintyä monilla ja usein vieläpä uusiutuvasti. Sen syyt ovat usein elintapoihin liittyviä ja siksi peräpukamien hoito kotikonstein onkin usein helppoa ja tehokasta.

Peräaukon sisäpinnalta löytyy limakalvon paksunnosta, joissa on runsaasti verisuonia. Nämä verisuonet laajentuvat ja pienenevät normaalista, varsinkin ulostamisen yhteydessä. Kun ne eivät palaudu normaalisti laajentumattomaan tilaansa, on kyseessä siis peräpukamat.

Tavallisimmat syyt peräpukamien takana ovat:

 • Ummetus
 • Pitkäaikainen istuminen
 • Ylipaino
 • Raskaus

Peräpukamat aiheuttavat usein verenvuotoa ulostamisen jälkeen. Peräaukko voi lisäksi kutittaa ja alue voi tuntua epämiellyttävältä. Kipua voi esiintyä myös jonkin verran.

Suositut hoidot peräpukamiin
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
Scheriproct
 • Scheriproct
  Scheriproct on Bayerin tehokas lääke peräpukamien lyhytaikaiseen hoitoon. Hae resepti verkossa ja tilaa 24h toimituksella kotiin!
  SUOSITELTU!
Proctosedyl
 • Proctosedyl
  Proctosedyliä käytetään lääkkeenä peräpukamien hoitoon. Se sisältää kortikosteroiia sekä paikallispuudutetta.
  Hae resepti verkossa ja tilaa 24h toimituksella kotiin!
Anusol
 • Anusol
  McNeil -yhtiön kehittämä Anusol on rektaalivoide peräpukamien hoitoon.
  Hae resepti verkossa ja tilaa 24h toimituksella kotiin!

Peräpukamien hoito kotikonstein

Miten peräpukamien hoito kotona sitten onnistuu? Tässä muutama todella tehokas ja luonnonmukainen keino, joiden avulla peräpukamien hoito kotikonstein onnistuu helposti.

Ota lämpimiä kylpyjä

Istu lämpimässä kylvyssä noin 15 minuuttia muutamia kertoja päivässä, varsinkin ulostamisen jälkeen. Kylpyveden sekaan voi lisätä esimerkiksi magnesiumsulfaattia. Kylvyn voi korvata suihkuttamalla lämmintä vettä peräaukon alueelle.

Kokeile jäähoitoa

Vaihtoehtoisesti kipua ja turvotusta voi lieventää jääpussien avulla. Pidä jääpussia oireilevalla alueella muutamia kertoja päivässä.

Hiero hoitavaa ainetta peräpukamiin

Lääkkeetön hoito onnistuu apteekista ja nettikaupoista saatavien voiteiden avulla. Peräpukamien hoito luonnonmukaisesti onnistuu esimerkiksi taikapähkinää sisältävillä voiteilla. Hydrokortisonia voi käyttää ajoittain, mutta sen säännöllistä käyttöä ei suositella.

Vältä hankaamista tai kutittamista

Peräaukkoa ei kannata hangata liikaa esimerkiksi pyyhkiessä. Vessapaperin käyttöä on hyvä vähentää ja korvata se pesemällä peräaukko huolellisesti ja kuivaamalla alue kevyesti pyyhkeellä taputellen. Älä myöskään raavi tai kutita peräaukkoa – kutinaan voi auttaa juuri erilaiset voiteet tai jääpussi.

Syö enemmän kuitua

Koska ummetus on yleinen syy peräpukamien taustalla, onnistuu peräpukamien hoito kotikonstein ummetusta parantamalla. Tähän tehokkain keino on ruokavalion korjaaminen, varsinkin kuitujen syöminen. Kuitupitoista ruokaa kuten kasviksia ja marjoja kannattaa syödä runsaasti. Voit kokeilla lisäksi lääkekuitua. Tämä lääkkeetön hoito onnistuu ilman reseptiä, sillä lääkekuiduksi lasketaan niinkin yleiset kuidut kuin pellavasiemenet ja pellavarouhe.

Biobalance

Muista hyvä ulostusetiketti

Muista ettei ulostamista saa tehdä väkisin, eikä pöntöllä tule viettää koko päivää. Jos suoli ei tyhjenny, juo enemmän vettä ja kokeile esimerkiksi apteekista saatavia ummetuslääkkeitä. Väkisin vääntäminen tekee peräpukamille vain haittaa.

Kiinnitä huomiota asentoon. Esimerkiksi jalkojen alle voi lisätä kirjoja, jotta olet enemmän kyykittävässä asennossa. Tämä helpottaa usein ulostamista.

Milloin lääkäriin?

Vaikka peräpukamien hoito kotikonstein onkin helppoa, eikä peräpukamat ole yleensä syy huoleen, kannattaa oireita kuitenkin kuunnella tarkasti. Joskus peräpukamat on hyvä tarkistuttaa lääkärissä ja varmistaa, ettei kyseessä ole mikään vakavampi vaiva.

Lääkäriin tulee hakeutua, mikäli:

 • Ulosteen yhteydessä ilmenevä verenvuoto on runsasta tai verenvuotoa esiintyy pitkin päivää.
 • Kipu on äkillistä.
 • Kivut kestävät useita päiviä ja ne häiritsevät normaalia elämääsi.
 • Pukamat ovat peräaukon ulkopuolella.

Tällöin peräpukamien hoito luonnonmukaisesti ei välttämättä onnistu, vaan lääkärin on hyvä tutkia syyt ja aloittaa esimerkiksi lääkehoito.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab