Monipuolisesti tietoa ja apua uupumukseen

Jos päivät tuntuvat vaikeilta jaksaa aamusta iltaan ja sinä olet jatkuvasti väsynyt, voi kyseessä olla uupumus. Apua uupumukseen löytyy helposti ja väsynyttä mieltä ja kehoa kannattaa hoitaa niin pian kuin mahdollista.

Uupumusta ei tarvitse pelästyä, sillä väsymys on kehon normaali reaktio, joka viestii levon tarpeesta. Uupumus on usein seurausta hyvin voimakkaasta rasituksesta, joko henkisestä tai fyysisestä. Uupumuksen yhteydessä sinua voi jatkuvasti väsyttää, kehosi voi olla tukkoinen ja hieman kipeä, eikä energiaa todennäköisesti riitä tarpeeksi päivän askareisiin. Uupumuksen aikana voi moni asia myös tuntua tylsältä ja ilon ja surun tunteet voivat tuntua hyvinkin mitäänsanomattomilta.

Suositut tuotteet mielialan ja energiatasojen kohentamiseen
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
Safrosan
 • Safrosan
  Safrosan-tabletit perustuvat sahramista uutettuihin, mielialaan vaikuttaviin ainesosiin. Sahramista voi olla apua, kun haluat ylläpitää hyvää mielialaa.
  Lunasta -50% alennus! SUOSITELTU!
WeightWorld
 • WeightWorld
  Laadukkaat ja monipuoliset tuotteet mielialaan. Pidä mielesi hyvinvoinnista ja energiatasoista huolta näillä tuotteilla.
  Katso kaupan valikoima!
ShytoBuy
 • ShytoBuy
  Tuotevalikoima kattaa yli 500 laadukasta tuotetta erilaisiin tarpeisiin, kuten mielialan kohentamiseen.
  Katso kaupan valikoima!
Fitnesstukku
 • Fitnesstukku
  Pohjoismaiden johtavana lisäravinteiden ja terveysalan verkkokauppa. Tuotteita mielialaan ja energiaan.
  Katso kaupan valikoima!
Melatoniinilisä
 • STR Melatoniini
  Suomen Terveysravinto Oy:n melatoniini pitää huolen, että nukut yösi kunnolla. Pidä yöunista ja mielestäsi huolta.
  Lunasta -20% alennus!

Uupumus: syyt

Uupumuksen syynä on usein jatkuva kehon rasitus, joko fyysinen tai henkinen. Liian vähäinen uni, yhdistettynä esimerkiksi työ-ongelmiin, on hyvinkin yleinen syy uupumukseen. Apua uupumukseen voi tällöin saada parhaiten unen määrää lisäämällä ja antamalla kehon levätä.

Uupumus voi myös olla oire eräiden sairauksien kohdalla. Uupumusta esiintyy muun muassa näiden sairauksien yhteydessä:

 • Diabetes
 • Korkea verenpaine
 • Sydänsairaudet
 • Liikalihavuus
 • Tulehdustilat
 • Uniapnea ja erilaiset unihäiriöt

Pitkäkestoinen uupumus voi myös olla merkki masennuksesta. Tällöin apua uupumukseen pitää miettiä tarkemmin, sillä pelkkä lepo ei poista uupumuksen tunnetta.

Uupumus: diagnosointi

Uupumuksen diagnosointi ei ole aivan yksinkertaista, sillä sitä ei voida testata yksittäisellä kokeella. Yleensä uupumuksen voi itse huomata, sillä energiavarat voivat olla erilaiset normaaliin verrattuna.

Mikäli uupumus on hyvin häiritsevää ja pitkäkestoista, eikä se häviä levolla, kannattaa hakeutua lääkäriin. Tällöin lääkärin kanssa voidaan keskustella oireista ja pois sulkea erilaiset uupumusta aiheuttavat sairaudet kokeiden avulla.

Uupumuksen hoito

Mistä apua uupumukseen sitten kannattaa hakea? Uupumuksen hoito riippuu pitkälti siitä, onko kyseessä fyysinen vai henkinen uupumus. Itsehoito onnistuu usein lepoa lisäämällä ja unenlaatua tarkkailemalla. Melatooni on hyvä luontaistuote, jonka avulla unenlaatua voi parantaa ja kehon levonsaantia lisätä.

Mikäli uupumus on enemmän henkistä uupumusta, kannattaa apua uupumukseen hakea mielekkäästä tekemisestä ja väsymystä aiheuttavien asioiden selvittämisestä. Niin henkistä kuin fyysistäkin uupumusta voi tutkitusti hoitaa:

 • Mindfulness -harjoitteiden avulla
 • Meditoimalla säännöllisesti
 • Joogaamalla
 • Kognitiivisella terapialla

Apua uupumukseen saa myös helpoilla elämäntapa muutoksilla

Uupumuksesta toipuminen ei tapahdu hetkessä. Rankka rasitustila, niin henkinen kuin fyysinenkin, tarvitsee paljon lepoa ja aikaa hävitäkseen. Kehoa kannattaa siis kuunnella tarkasti ja olla armollinen oman jaksamisen kanssa.

Mikäli uupumus vaivaa, sinun kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti unirytmiisi ja kokeilla sen parantamista esimerkiksi melatoniinin avulla. Myös ruokavaliollasi voi olla vaikutusta – lisää kasviksia ja hedelmiä ruokavalioosi ja yritä karsia roskaruoat pois. Huomioi myös, että alkoholi ja runsas kofeiinin saanti voi pahentaa väsymyksen tunnetta, sillä niiden käyttö voi heikentää unenlaatua.

Vaikka apua uupumukseen saa yleensä pelkällä levolla, ei uupumuksen oireiden kannata antaa jatkua loputtomiin. Mikäli nukut tarpeeksi ja olet kokeillut rentoutumista ja nautittavien asioiden tekoa eikä uupumus poistu, kannattaa lääkärissä piipahtaa oireiden selvittämiseksi.

Jaa tämä artikkeli:

K-vitamiinin puutos: syyt, oireet ja puutoksen korjaaminen

K-vitamiinin puutos: syyt, oireet ja puutoksen korjaaminen

K-vitamiini ei ole se tunnetuin vitamiini. Mutta K-vitamiinin puutos voi johtaa moniin ongelmiin, joten sen saanti kannattaa varmistaa. Vitamiinit ovat
Löydä tästä paras silmänympärysvoide rypyille

Löydä tästä paras silmänympärysvoide rypyille

Markkinat ovat täynnä erilaisia ryppyvoiteita. Mutta mikä on se paras silmänympärysvoide rypyille? Silmänympärysalueen iho altistuu melkoisella rasitukselle pitkin päivää. Tämän
Sinkin puute miehillä voi johtaa monenlaisiin vaivoihin

Sinkin puute miehillä voi johtaa monenlaisiin vaivoihin

Sinkki on miehille yksi tärkeimmistä hivenaineista. Sinkin puute miehillä voi johtaa aina erektio-ongelmista hiustenlähtöön. Sinkkiä tarvitaan lukuisiin kehon eri toimintoihin

Vastaa