Toispuoleinen päänsärky vaivaa monia

Kipua. Jyskytystä. Paineentuntua. Nämä ovat niitä sanoja, joilla monet kuvaavat omia tuntemuksiaan päänsäryistä. Päänsärkyjä on monia erilaisia, ja kaikki kärsivät niistä eri tavalla. Myös päänsärkyjen määrä vaihtelee ihmisestä riippuen. Joillain ei särje pää ikinä, kun taas toisilla se on jatkuva vaiva.

Päänsärky voi johtua monesta eri tekijästä ja se tulee eri voimakkuuksina pienistä särystä aina kovaan migreeniin asti, jossa et pysty tekemään mitään. Stressi, ahdistus, vähäinen uni, masennus ja perinnölliset tekijät ovat yleisiä syitä päänsäryn takana.

Päänsärky voi tuntua monessakin eri kohtaa päätä. Takaraivossa, otsassa, ohimossa, koko päässä, silmien alueella, toispuoleisena. Toispuoleinen päänsärky on usein migreeniä.

Toispuoleinen päänsärky

Toispuoleinen päänsärkyMigreeni aiheuttaa yleensä toispuoleisen päänsäryn, joka saattaa joillain olla erittäin voimakas. Migreeniä esiintyy noin 10-20% ihmisistä. Naiset kärsivät migreenistä paljon helpommin kuin miehet.

Migreeni aiheuttaa voimakkaan päänsäryn, joka voi kestää useita tunteja. Kipu pysyy yleensä toispuoleisena, mutta voi levitä koko päähän. Kipu voi pahentua, jos altistuu kirkkaalle valolle tai joutuu tekemään jotain fyysistä. Yleensä migreenin aikana henkilö haluaa päästä mahdollisimman pimeään huoneeseen lepäämään, jolloin migreeni lievittyy. Migreeniin liittyy usein joku laukaisija, josta migreenistä kärsivä on usein itse tietoinen. Migreenin laukaisijana voi toimia esimerkiksi stressi, kofeiini, kuukautiset, vähäinen uni tai lihasjännitys. Toispuoleinen päänsärky saattaa mennä niin kovaksi, että se aiheuttaa oksentelua ja pahoinvointia. Myös näkö saattaa mennä hieman sumeaksi. Pahaan migreeniin on mahdollista saada lääkäriltä migreenilääkkeitä.

Tarvitsetko päänsärkyyn reseptilääkkeitä? Voit hakea reseptiä verkossa ja tilata alla olevat lääkkeet suoraan kotiin 24h toimituksella.
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen...)

Miten ehkäisen päänsäryn muodostumista?

Kuten jo mainittu, niin päänsäryn yleensä laukaisee jokin asia. Päänsäryn muodostumista on mahdollista ehkäistä tehokkaasti, varsinkin silloin kun on tiedossa itsellään mistä päänsärky yleensä johtuu. Jos ei kuitenkaan ole ihan varma mistä päänsärky johtuu, ja toispuoleinen päänsärky tulee useasti eri syistä, niin on muutamia asioita, joilla voit edesauttaa päänsärkyjen vähentymistä.

Uni

Riittävällä unella ehkäisee tehokkaasti päänsärkyjen muodostumista. Liian vähäinen uni pitkään jatkuessa aiheuttaa läpi päivän jatkuvaa väsymystä. Myös stressi laukeaa helpommin väsyneenä. Tästä syystä on tärkeää varmistaa riittävä unensaanti päivittäin, jolloin päänsärkyjä ei muodostu niin helposti. Jos kärsit univaikeuksista, niin kannattaa kokeilla melatoniinia. Melatoniini auttaa sinua nukahtamaan helpommin ja varmistaa tasaiset unet läpi yön.

Lihasjäykkyys

Lihasjäykkyys hartia- ja niskaseudulla voi aiheuttaa myös helposti päänsärkyä. Liian tiukat niskan lihakset vetävät jumiin, jolloin kiristävä tunne voi laukaista helposti migreenikohtauksia. Toispuoleinen päänsärky saattaa säteillä juuri siltä puolelta mikä on enemmän jumissa. Tästä syystä säännöllinen venyttely sekä niska- ja hartiahieronta on erittäin suositeltavaa. Varsinkin päätetyötä tekevillä ihmisillä on lähes poikkeuksetta liian kireät niskat. Jos tunnet, että hartiasi ovat jumissa, niin on suositeltavaa kokeilla jotain tuotetta, joka auttaa lihasjäykkyyteen sekä –kipuun.

Stressi

Stressi laukaisee erittäin helposti jo ihan tavallistakin päänsärkyä. Tästä syystä oma hyvinvointi on äärimmäisen tärkeää. Stressi aiheuttaa monia fyysisiä oireita henkisten oireiden lisäksi. Tästä syystä se rasittaa koko kehoa. Stressin aiheuttamat asiat on syytä ottaa vakavasti ja hoitaa kuntoon. Pitkään jatkunut stressi saattaa pahimmassa tapauksessa muodostua masennukseksi.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab