Onnistuuko verenpaineen mittaus makuulla?

Verenpaineen seuranta kotona on paras tapa pysyä selvillä verenpainearvoista. Mutta onnistuuko verenpaineen mittaus makuulla?

Kotiseuranta on ehdottoman tärkeää, jos kärsit verenpaineongelmista. Verenpaineen kehittymistä ei voi seurata ilman kotiseurantaa – varsinkaan kun mittaus lääkärissä ei välttämättä anna oikeita arvoja. Jotta verenpaineen mittaus kotona onnistuisi parhaalla mahdollisella tavalla, tulee sinun oppia mittaamaan verenpaineesi oikein. On hyvä tietää esimerkiksi se, onnistuuko verenpaineen mittaus makuulla.

Tutustu verenpainemittareihin näissä verkkokaupoissa
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
HobbyHall
 • HobbyHall
  Laaja valikoima kauneus- & hyvinvointituotteita. Valikoimassa myös verenpainemittareita.
  Katso kaupan valikoima! SUOSITELTU!
Apteekkituotteet
 • Apteekki
  tuotteet.fi

  Apteekki verkossa - parhaat edut ja aina ajankohtainen laaja valikoima!
  Katso kaupan valikoima!
CDON.com
 • CDON.com
  Pohjoismaiden suurin tavaratalo netissä! Katso verenpainemittarit.
  Katso kaupan valikoima!
Tokmanni
 • Tokmanni
  Suomen suurin halpakauppaketju. Laaja valikoima edulliseen hintaan.
  Katso kaupan valikoima!
Hehku
 • Hehku
  Laaja ja monipuolinen valikoima kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyviä tuotteita ja palveluita.
  Katso kaupan valikoima!

Mitä mitatessa tulee ottaa huomioon?

Verenpaine voi vaihdella runsaasti riippuen siitä missä, miten ja millä verenpaine mitataan. Henkilön verenpaine makuuasennossa voi siis olla eri kuin istuessa. Lisäksi ruokailu ja liikunnan määrä ennen mittausta voivat muuttaa tulosta täysin. Onkin tärkeä noudattaa muutamia mittaussääntöjä kun  haluat tarkkailla verenpainetta.

Verenpainetta mitatessa sinun tulee:

 • Mitata verenpaine olkavarresta niin, että mansetti on sydämen kohdalla.
 • Vältellä aktiivista liikuntaa, tupakointia ja kofeiinipitoisia juomia vähintään 30 minuuttia ennen mittausta.
 • Asettaa mansetti olkavarteen ja odottaa sitten viisi minuuttia ennen mittauksen aloittamista.
 • Pysyä liikkumatta ja puhumatta mittauksen aikana.
 • Uusia mittaus noin kahden minuutin kuluttua ensimmäisestä mittauksesta.

Asennolla on mittauslukemien kannalta suuri merkitys. Mittaus tulee suorittaa yleensä henkilön istuessa tukevasti tuolilla, selkänojaan nojaten. Verenpaineen mittaus makuulla voi tutkimusten mukaan vaihdella runsaasti lukemien osalta.

Yleisesti ottaen verenpaine on koholla makuulla yläpaineen osalta ja alempi alapaineen kohdalla. Verenpaine makuuasennossa ei siis ole sama kuin istuessa. Itse asiassa, verenpaine voi vaihdella jopa istuessa – jos mittaat verenpaineen jalat ristissä ja sitten niin, että jalat ovat tukevasti maassa, voi lukemissa olla merkittäviä eroja. Yllä olevia ohjeita kannattaa siis aina noudattaa tarkasti.

Mittauslukemat kannattaa kirjata ylös. Niiden avulla voidaan seurata verenpaineen kehittymistä ja esimerkiksi verenpainelääkkeiden toimivuutta ja tehoa.

Tarvitsetko verenpaineeseen reseptilääkkeitä? Voit hakea reseptiä verkossa ja tilata alla olevat lääkkeet suoraan kotiin 24h toimituksella.
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen...)

Lisinopril
Lisinopril

Amlodipin
Amlodipin

Entä jos verenpaineen mittaus makuulla on ainoa tapa?

Verenpaineen mittaus makuuasennossa ei siis ole suositeltavaa. Mikäli henkilö ei kuitenkaan voi olla istuinasennossa, voidaan verenpaine mitata makuuasennossa. Tällöin on kuitenkin tärkeä, että verenpaineen mittaus makuulla kirjataan tuloksiin ja että mitta otetaan tarvittaessa aina juuri samassa asennossa.

Jos verenpaine makuuasennossa on siis ainoa mahdollinen keino tarkkailla verenpainetta, pidä mielessä makuulla olon vaikutus verenpaineeseen. Verenpaineen mittaus makuulla aiheuttaa yleensä sen, että:

 • Diastolinen, eli alapaine, on tavallista alhaisempi
 • Systolinen, eli yläpaine, on normaalia korkeampi

Verenpaineen kotiseurannassa on tärkeä noudattaa yllä mainittuja ohjeita, pitää mittausajat ja –asennot samanlaisina joka kerta, sekä kertoa lääkärille, jos mittaus ei onnistu istuma-asennossa. Tämä auttaa lääkäriä ymmärtämään kuinka verenpaine kehittyy ja mikäli verenpaineen hoitoon tulee tehdä muutoksia.

Mittaus kannattaa tehdä molemmista käsistä

Kun aloitat verenpaineen kotiseurannan, mittaa aluksi verenpaine molemmista käsistä. Käsien mittatuloksissa voi olla eroja. Yleensä verenpaine mitataan niin sanotusti heikommasta kädestä. Oikeakätisillä tämä on vasen käsi. Jatkossa mittaus tulee aina tehdä samasta kädestä, varsinkin silloin, kun kyseessä on verenpaineen mittaus makuulla.

Varmista oikean kokoisen mansetin käyttö

Verenpaineen mittaus makuulla tai istuessa voi antaa väärät lukemat mikäli mansettisi on vääränkokoinen. Mansetin painepussin tulisi olla leveydeltään yli 40% ja pituudeltaan yli 80% henkilön olkavarren ympärysmitasta. Aikuisten mansetteja on yleensä saatavilla kolmea eri kokoa ja niiden lisäksi lapsille on olemassa omat mansetit.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab